sagoritiden

~ berättelser i vår tid

Vad är en saga?

Precis som Emilia skriver i kommentaren till förra inlägget går mina tankar direkt till Sagoberättaren och böcker som blev lästa för mig när jag var liten. Jag tycker alltså att det skall vara en gammal text eller film som är baserad på en text med lite historia och tradition. Berättelser som kommer ut idag är också på sätt och vis sagor men utan tradition och historia. Men om tradition och historia inte är det som utgör en saga, vad är det då? Vad krävs för att det skall få kallas en saga? Skulle ni uppfatta en bok som Robinson Kruse (Daniel Defoe, 1719) som en saga eller uppfattar ni det som en roman? Vad skiljer sagor från romaner?

Robinson Crusoe rescues Friday-1868 Wikimedia Commons Public Domain

Robinson Crusoe rescues Friday-1868
Wikimedia Commons
Public Domain

 

2 kommentarer

  1. Jag skulle inte säga att Robinson Kruse passar in som en saga. Min uppfattning om en saga är en relativt kort berättelse som inriktar sig till både barn och vuxna. Sagan ska vara så kort att ett barn kan sitta stilla och lyssna på hela berättelsen utan att tröttna. Den kan gärna innehålla lite fantasy så som talande djur och växter eller att den utspelar sig i de gamla kungarikena med prinsar, prinsessor och riddare för att få ett overkligt innehåll som tilltalar barn. Men om man börjar läsa sagan och fundera lite mer över vad som står så ska det finns kopplingar till verkligen eller gömda budskap som bara vuxna kan förstå. Det är det som gör en saga riktigt bra för den funkar till alla och det är svårt att tröttna på dem även som vuxen för att det finns ett djup i dem som alla kan behöva fundera över ibland .
    Att vi uppfattar sagor som gamla tror jag är för att vi får höra dem som barn och tycker så mycket om dem att vi fortsätter läsa dem när vi blir vuxna. Då hittar vi de gömda budskapen och böckerna för en helt ny betydelse som vi vill dela med oss av till våra egna barn. Därför lever de gamla sagorna kvar istället för att ny blir till.

  2. För mig är en saga en kort berättelse som du fått höra sedan du var liten. En berättelse som påverkat dig och som du minns när du blir äldre. Jag tycker inte att Robinson Kruse är en saga för den känns lite för lång och har inte de typiska kännetecknen för en saga, vilket Alice tar upp i sin kommentar. Det finns ofta fantasy med talande djur, och varelser så som troll och jättar. Många sagor utspelar sig också i någon typ av medeltid med ett stort kungarike eller en liten fattig by.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 sagoritiden

Tema av Anders NorenUpp ↑