En av HC Andersens alla sagor är Tummelisa som publicerades 16 december 1835 och var en av de första sagorna Andersen skrev. Sagan handlar om en liten flicka som kallas Tummelisa. En natt när hon ligger i sitt valnötsskal och sover kommer en padda och tar med henne ner till vattnet. Paddan vill ha henne som fru till sin son, men hon får hjälp att fly från de hemska paddorna. Hon åker med strömmen nedåt i ån med en fjäril flygande över sig. I detsamma kom en ollonborre och flög upp med Tummelisa i ett träd. Ollonborrarna kom fram till att hon var alldeles för ful och valde att flyga ner henne till marken igen. Fortsättningsvis levde Tummelisa själv i den stora skogen under hela sommaren och under den kalla vintern.

Hon frös så förskräckligt, ty hennes kläder var trasiga och själv var hon liten och späd, den arma Tummelisa, snart skulle hon frysa ihjäl.

I sagan förekommer två antagonister i form av en mullvad och en åkersork. Åkersorken tycker bra om Tummelisa och därför får hon stanna där över vintern. Åkersorken vill att Tummelisa ska gifta sig med mullvaden. En dag när Tummelisa går i mullvadens gångar så hittar hon en död svala. Hon flätar ihop ett täcke av några torra grässtrån och lägger över svalan. Det visar sig att den inte är död utan har legat i dvala och nu hade den blivit varm och fått liv igen. Svalan stannar kvar i gången hela vintern och våren kommer ger den sig iväg. Tummelisa är sorgsen eftersom hon egentligen vill följa med svalan, man sagan slutar ändå lyckligt eftersom hon tillslut väljer att följa med svalan till varmare länder där hon träffar sin prins.

Conrad Helten har regisserat en Barbieversion av tummelisa som utkom 2009. Den har inspirerats av sagan men det är inte så mycket kvar av originalet. Ytterligare en version av Tummelisa är Matilda Rutas version Tummelisa eller den andra vildmarken (2011). Sagan är väldigt brutal och handlar om att tummelisa tar över makten över sitt eget liv, hon slåss, lever i smuts, tänker och dödar djuren som vill gifta sig med henne. Hon anpassar sig inte till någon och anfaller sina motståndare som man önskat att man alltid gjort. Källa

De olika versionerna av Tummelisa är väldigt olika eftersom i originalsidan är hon nästintill hjälplös medan i Rutas version är hon redo att ta över världen. Till skillnad från hur urstarka och framgångsrika alla kvinnor ska vara nuförtiden så är protagonisten Tummelisa i originalversionen skildrad som en snäll, känslig, osäker och omtänksam flicka.

Theodor Hosemann - National Library of the Czech Republic C Public Domain

Theodor Hosemann – National Library of the Czech Republic
C Public Domain