Förr var risken att råka ut för ett troll stor. De bodde i berg, stora stenblock eller precis under markytan. Vår syn på troll är en helt annan än folktrons. Om vi beskriver troll så är de hemska, groteska och har stora näsor och öron. Tjocka, håriga, klumpiga och bär en lång svans. Helt annorlunda från folktrons troll. Trollen såg ofta ut precis som oss människor, fast mycket vackrare. Därför var det svårt för människor att känna igen trollen. Fick man syn på ett troll skulle man läsa en bön eller göra korstecknet för precis som andra väsen tål de inte symboler av kristendom. Förutom att troll såg ut som människor kunde de visa sig som djur, gärna katt eller hund. Eller föremål, t.ex trädstammar eller garnnystan. Ofta var trollen osynliga och höll sig gömda för människorna, men ibland kunde man känna lukten av stekos eller höra dem skrika från sina hem. Detta berodde på att de ofta levde flera familjer tillsammans och hade ett oroligt familjeliv.

Troll ställde ofta till det för människor. Antingen genom att stjäla mat och dryck eller att tillfångata dem genom att lura in dem i sitt berg. För att detta skulle hända var ofta människan tvungen att begå ett misstag. Detta kunde vara att ta emot mat från en främling, ett troll. Även om man bara tagit en smula eller droppe kunde man bli fast för alltid. Det finns personer som också blivit frisläppta av trollen och har berättat att det är otroligt vackert och lyxigt i deras hem. Tak och väggar var täckta av silver, guld och ädelstenar. Och maten var bättre än den de åt hemma. Trots att de fick arbeta och hjälpa trollen med både det ena och det andra blev de omhändertagna. I folktron framställdes trollen vanligen som onda och hemska varelser. Varje gång något inte stod rätt till skyllde människorna på trollen. Om någon försvann, maten var borta, barn utvecklades konstigt eller om ens liv plötsligt var fyllt av otur. På grund av att folk så ofta kom i kontakt med troll finns det otroligt många sägner om dem. Här nedan finner du två vanliga om en trollflicka och en bortbyting.  

Trollflickan som ville dansa

I en by bodde det några ungdomar som varje lördagskväll samlades för att dansa till spelmäns musik. En kväll fick en trollflicka syn på dem. Hon tyckte de såg så kul ut att dansa och skratta tillsammans, och ville hemskt gärna vara med. Så nästa lördag tog hon mod till sig och bestämde sig för att dansa med dem. Hon tog på sig sina allra vackraste kläder och smycken av guld och ädelstenar. Precis som det fanns där i trollberget. Killarna blev alldeles till sig när en ny flicka kom dit, och alla ville dansa med henne. Spelmännen blev också glada att fler ungdomar ville vara med och spelade som aldrig förr. Men rätt som det var fick den ena killen som dansade med henne syn på svansen under hennes kjol. Fast han var en mycket smart och väluppfostrad pojke och skrek inte ut till alla andra vad han sett. Istället tog han med sig flickan en bit bort och berättade snällt vad som hänt. Efter denna kväll fick han alltid tur. Varje gång han var ute i skogen hittade han vackra silverbestick och mycket mat. Hade han istället ropat och skrattat åt trollflickan hade hans liv varit fyllt av otur. Denna sägen talar om att man ska vara snäll mot alla oavsett hur de ser ut eller klär sig.

Bortbytingen

Ingen vet riktigt varför men trollen ville väldigt gärna ha människobarn. Förutom ett barn behövde de en kvinna som kunde amma det. Det var lätt för trollen att få tag på nyfödda barn och kvinnor…. eftersom de var oskyddade från trollen. Kvinnorna fick inte gå till kyrkan förrän sex veckor efter förlossningen för att bli välsignade. Och barnet var kanske inte döpt ännu. Då tog trollen sin chans och stängde in dem i sina berg. För att förhindra att trollen tog ens barn skulle man döpa dem så fort som möjligt, helst inte mer än en vecka efter födelsen. Dagarna innan dopet höll familjen vakt över barnet hela dagen och natten. När farmorn skulle hålla vakt råkade hon slumra till. De kommande dagarna tyckte föräldrarna att barnet var annorlunda. Den åt mycket mer och skrek nästan hela tiden, till skillnad från innan då den var väldigt snäll och lugn. Då förstod de att det måste vara ett troll. De visste hur man på bästa sätt fick tillbaka sitt barn så de tog upp trollungen och skulle just kasta in den i elden när trollmodern kom in och skrek. ”Så här ont skulle jag då aldrig göra mot ditt barn.” och så bytte hon tillbaka och sprang hem till bergen igen.

Precis som jag nämnde tidigare skiljer sig “våra” troll väldigt mycket från folktrons. I dagens sagor är troll den fulaste varelsen i naturen. Stora, håriga, smutsiga och groteska, men ibland även som vänliga och utstötta varelser som i de flesta barnböcker. Ett exempel är bokserien Trollskogen som handlar om Truls och Trulsa och deras äventyr. I en av Selma Lagerlöfs böcker kan man läsa en historia om en bortbyting i boken bortbyting. Den handlar om ett par som rider med sitt barn ute i skogen, när en av hästarna plötsligt stegrar och det nyfödda barnet far ut moderns armar. De hittar barnet och tror att allt är okej men de inser snart att det inte är deras barn, det är ett troll.

On the middle of the floor there was an open treasure chest and with two horrible trolls sitting John Bauer 1909 Public Domain Wikimedia Commons

On the middle of the floor there was an open treasure chest and with two horrible trolls sitting
John Bauer 1909
Public Domain
Wikimedia Commons