Skönheten och odjuret är en fransk saga från 1700-talet. Den första kända versionen av berättelsen publicerades av Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, 1740. Den mest kända skrivna versionen är en förkortning av Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve verk och är skriven av Jeanne-Marie Leprince de Beaumont år 1756.

I original sagan åker Skönheten på en resa och lovade ta med en ros till henne. Under resan blir det storm och Skönhetens pappa tar skydd inne i Odjurets slott. Skönhetens pappa blir omhändertagen av Odjuret och ger han mat och värme tills stormen lugnar sig. Eftersom  skönhetens pappa hade lovat sin dotter en ros så han går ut till den vackra rosenträdgården. Då upptäcker odjuret honom och säger att han måste dö för att ha utnyttjat hans gästfrihet. Pappan ber om att få träffa sina döttrar igen, men då säger Odjuret om du byter plats med en av dina döttrar så får du leva. Som sagt och gjort så reser Skönheten till slottet. Hon tror att hon kommer dö men i självaverket så får hon bo i hans slott och han friar till henne. Hon säger att hon kan va hans vän och stanna hos honom för evigt, men hon ber om att få åka hem i vecka för att säga adjö till sin familj. Hennes systrar blir avundsjuka när dem ser att hon mår bra och bor i ett slott med en prins. Systrana övertalar skönheten att stanna en vecka till. När hon återvänder till slottet hittar hon Odjuret döende i rosenträdgården av sitt krossade hjärta. Skönheten ber honom att leva så hon kan bli hans hustru och då förvandlas Odjuret till en stilig prins. Han berättar att en fe förvandlade honom till ett odjur. Förtrollningen skulle bara brytas om han kunde bli älskad och även älska tillbaka, trots sitt utseende.

Senare har berättelsen filmatiserats ett antal gånger. 1946 gjordes filmen Flickan och odjuret av Jean Cocteau. Mellan åren 1987-1990 visades en modernare version av Skönheten och odjuret som en TV-serie. Senare producerade Walt Disney Pictures en animerad långfilm av Skönheten och odjuret år 1991.

Båda filmerna utgår från originalsagan och det är inte alls mycket som skiljer dem från originalet. Det är lite smådetaljer man har ändrat, men inte alls så mycket att det blir en helt annan berättelse. Det som skiljer dem åt är att i Flickan och odjuret har Belle syskon som behandlar henne illa precis som i originalet, men i  Skönheten och odjuret av Walt Disney Pictures bor hon själv med sin uppfinningsrika pappa. Något annat som skiljer dem åt är att en man i byn försöker fria till henne men Belle ger honom ett nej som svar varje gång och även i slutet av berättelsen när byborna ska döda Odjuret finns inte med i originalsagan. Även karaktärerna är som i originalet där Belle (Skönheten) är en trevlig, snäll och klok karaktär. Hon vill alltid allas bästa och tänker alltid på andra i första hand. Man kan säga att hon är en  platt karaktär eftersom hon alltid är samma och ändrar sig inte så mycket förutom när hon tillslut ser det vackra i Odjuret. Medan Odjuret är en väldigt dynamisk karaktär som ändrar på sig väldigt mycket under berättelsens gång. Han ändras från ett hjärtlöst Odjuret till en kärleksfull och försåtlig vacker prins som har funnit sin kärlek. Något som gör berättelsen extra fin och bra.