sagoritiden

~ berättelser i vår tid

Skapelsemyter eller undergång?

Förr i tiden tänkte människorna mycket mer på hur jorden skapades och hur vi människor kom till. Det finns många olika skapelsemyter om hur världen skapades. Var det Gud som skapade oss eller var det flera gudar som gjorde det tillsammans som skapelsemyterna säger?

Idag upplever vi att många tänker mer på jordens undergång än skapelsen av jorden. Vi tänker mer på vad som kommer att hända med jorden och alla människorna om jorden går under och försvinner. En del känner att vi är närmare jordens undergång än jordens skapelse. Anledningen kan vara att vi känner att vi har levt så länge och att något kommer hända snart på grund av miljöförstöring och andra hot i världen. Det finns många filmer med temat jordens t ex. 2012, After Earth, Maze Runner 2. Alla sådana här filmer handlar mycket om hur och när jorden kommer att gå under och hur ska vi kunna överleva. Vad ska vi bygga för att kunna klara oss? Vi försöker ofta tänka och hitta nya platser att bo på som i rymden. Vi letar hela tiden efter nya planeter där det är beboeligt, där det finns syre och marker som man kan odla på utan att bli förgiftad av något så vi dör. Kommer det vara rymdraketerna som kommer hjälpa oss till en ny planet? Många sagor och filmer försöker förutspå om vår framtid och hur den kommer att se ut.

Nasa C Public Domain

Nasa
C Public Domain

2 kommentarer

  1. När jag läser ”Förr i tiden tänkte människor mycket mer på hur jorden skapades” tänker jag mig att det är en påföljd av upplysningen då människan börjar en ny tanke gång genom forskning och försökt få alla svar genom det.
    Romantiken kan ses som en reaktion på upplysningens tid och enligt mig är den största påverkan på hur vi tänker i dagens samhälle. Som vad kommer att hända efter döden, gudens och naturens starka krafter, demoner och en massa mer.

  2. Jag tror att en stor anledning till att vi tänker så mycket på jordens undergång och döden idag är för att vi är så upplysta och lever längre än vi gjorde förr. Idag vet vi hur jorden skapades men vi vet inte hur eller när den kommer försvinna. I och med att vi vet så mycket mer idag om rymden funderar många på hur vi skulle kunna överleva där ifall det blev en katastrof här på jorden. Eftersom vi idag också lever så länge hinner vi fundera mer på vår död. Förr kunde man dö av en enkel förkylning eller svält medan det idag inte är ovanligt att folk blir både 80 och 90 år gamla och då hinner frukta döden mycket mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 sagoritiden

Tema av Anders NorenUpp ↑