Författaren Perrault föddes på 1600-talet och han har gjort många kända sagor som nu idag har moderniserats och gjorts om. Perrault skrev Lilla Rödhättan som nu idag heter Rödluvan.  Bröderna Grimm gjorde om Perraults sagor så de blev lite snällare och barnvänligare eftersom hans sagor kunde vara ganska så brutala av sig.  Sagan om rödluvan handlar om en flicka som ska gå hem till sin sjuka mormor som bor bortanför skogen och flickan hade blivit tillsagd av sin mamma att inte prata med några främlingar men när hon går i skogen träffar hon på en varg som ställer luriga frågor till flickan och smyger hem till mormor och äter upp henne och äter sen upp henne med. Men sedan kommer en jägare och ser vargen och skär upp vargen och får ut flickan och mormor. Jägaren stoppar i stenar och syr igen magen och de ser aldrig den vargen mer.

Sagans budskap är dels att man inte ska lita på främlingar eftersom man inte vet något om dem och om deras bakgrund. För en del ”vargar” kan följa efter de snälla, söta, rara flickorna till deras hem eller på gatorna och det är de vargarna man ska akta sig för. Det är de som är mest farliga. Sagan har förändrats mycket sedan 1600-talet och den var ursprungligen inte riktigt likadan som den är idag. Från början så utspelade sig sagan som att rödluvan var den lilla hjälplösa, försynta flickan som är oskyldig till allt. Rödluvan hade huvudrollen där, sedan kom vargen som var den onda figuren i sagan. Rödluvans mormor och jägaren hade inte så jättestora roller i sagan förutom att jägaren kom och räddade dem i slutet.

Men nu på senare tid så har deras roller förändrats. På youtube kan man hitta många olika verisioner av okända skapare och det är uppenbart att sagan inspirerar många filmmakare. I exempelvis filmen The girl and the Wolf  så finns inte jägaren kvar längre utan nu är rödluvan ”jägaren” nu är den lilla söta flickan inte så liten längre utan nu är hon mer en självsäker kvinna som kan ta hand om sig själv och har sina egna vapen med att döda vargen med, att hon inte behöver någon hjälte som räddar henne utan det fixar hon själv. Den lilla flickan har blivit en stor flicka som är modig.

I Warner Bros version av Rödluvan; Red Riding Hood (2011), finns grunden kvar från sagan. Likheterna som finns är att flickan har en röd kappa som då blir rödluvan, att det finns en varg som är elak men som dödar mycket.  Dessutom finns det en speciell jägare som ska döda vargen. Mera likheter är när flickan drömmer och säger de här sakerna till sin mormor om hennes ögon, öron och mun.  Skillnaderna och de nya saker som tillkommit i sagan är att det finns två hjältar till flickan och att det finns en stor jägare men att han blir dödad. Red Riding Hood påminner lite om Twilight  t e x att vargen kan byta skepnad och biter vargen en människa så förvandlas den med till varg vid varje fullmåne och blodmåne. En annan skillnad är att vargen som är flickans pappa försöker få över flickan till den onda sidan, han försöker övertala henne till att bli varg och följa med ut i skogen men han lyckas inte. När vargen dödas så kan man bara döda vargen med silver av något slag och det är något nytt. Om du vill läsa en mer ingående analys av den moderniserade filmen av Red Riding Hood så kan ni läsa om det här.

The Traditional Faëry Tales of Little Red Riding Hood, Beauty and the Beast, & Jack and the Beanstalk, 1845 C Public Domain

The Traditional Faëry Tales of Little Red Riding Hood, Beauty and the Beast, & Jack and the Beanstalk, 1845
C Public Domain