Red Riding Hood är en film från 2011 som bygger på bröderna Grimms saga Rödluvan. I filmen har det lyckats vända och vrida på allt och skapat en helt ny story som fortfarande har många kopplingar till originalet. På ett väldigt smart och skickligt sätt får de in detaljerna som gör att kopplingarna kan dras. Ett exempel är den röda luvan/kappan som Valerie bär. Hon har också en väldigt nära relation med sin farmor. Just farmorn spelar ganska stor roll i filmen trots att hon knappt är med. Det är av henne Valerie får kappan, går med mat till och delar den klassiska scenen där hon frågar varför farmor har så stora ögon, öron och mun. I slutet av filmen skär Valerie och Peter upp Cesaire och fyller honom med stenar som också är något de tagit med från ursprungsberättelsen.

 

Valerie är en vacker 17 årig flicka som bor i byn Daggerhorn. Hon bor tillsammans med sina föräldrar Suzette och Cesaire, och med sin äldre syster Lucie. Valerie är kär i sin barndomsvän Peter men hennes föräldrar ska gifta bort henne till Henry. Därför bestämmer sig hon och Peter att rymma därifrån, men just när de är på väg hör de varg-klockan ringa. I byn finns traditionen att de varje fullmåne ska offra deras bästa boskap till vargen. Om de gjorde detta skulle den lämna dem ifred precis som den gjort de senaste två generationerna. Denna dag bröt vargen sitt löfte och dödade Lucie. Hela Valeries liv förändras och hon måste ställas inför många jobbiga situationer. Förutom sörjandet av sin syster återkommer vargen till byn flera gånger. För att döda vargen bestämmer sig byns befolkning att ta hjälp av fader Solomon som är expert på varulvar och häxor. Han berättar att varulven lever mitt ibland dem och att vem som helst kan vara deras fiende. Som skydd och vapen är hans naglar av silver.

Snart upptäcker Valerie att hon och vargen har ett speciellt band och att hon kan kommunicera med den. Vargen ber henne lämna Daggerhorn tillsammans med den annars kommer fler människor dö. Efter hon nämnt detta till en av hennes vänner som sedan sprider det vidare börjar byns invånare vända sig emot henne i tron att hon är en häxa och de väljer att offra henne till vargen. Lyckligtvis räddas hon senare av Peter och Henry. Natten kommer och så gör även varulven. Under Solomons försök till att döda vargen biter den av honom handen. Alla som blir bitna under blodmånen är förbannade och därför dödas han.

Dagen efter går Valerie till sin farmor efter en dröm hon haft då hennes farmor var varulven. Men hon har fel. Varulven är hennes egen far. Anledningen till att hon kunnat kommunicera med vargen var för att han ville få en efterträdare innan blodmånen var över. Cesaire berättar också att han försökt kontakta Lucie under en tid men att hon inte förstod honom vilket alla varulvens avkommor skulle gjort. När han förstod att Lucie inte var hans dotter dödade han henne i ren frustration. När Cesaire åter igen försöker övertyga Valerie om att bli som han och följa med honom hugger hon honom med Solomons hand. Sedan hjälps hon och Peter åt att fylla honom med stenar och slänger honom i sjön. Men än är inte allt över. Peter har blivit biten och han kommer bli nästa varulv. För att skydda Valerie bestämmer han sig för att lämna byn tills han är redo att återvända.

 

Det finns många olika tankar och åsikter kring Red Riding Hood. I en recension av Miranda Sigander (Red riding hood, Expressen, 2011-04-21) ställer hon sig kritiskt till filmen. Hon drar många kopplingar till storfilmen Twilight, både genom storyn, skådespelarna och regissören. “Det är uppenbart att Catherine Hardwicke, som gjorde den första filmen i den framgångsrika vampyrserien, gillade sitt jobb. Med den upphottade historien om Rödluvan har hon försökt upprepa samma framgångsrecept. Sagolika naturromantiska miljöer, en ung vacker hjältinna med inte en, utan två, hunkiga friare. Och så lite övernaturligt jox, denna gång en opålitlig varulv som kan byta skepnad till människoform.” Sigander menar att filmen är en kopia av Twilight som också är regisserad av Hardwicke. Detta är något hon går in på ännu mer senare i texten. “Detta är en slarvigt utförd skolflicksfantasi för ”Twilight”-generationen, med sorgligt lite äkta mörker, bett och kokande blod.” Förutom att filmen är slarvigt gjord, kopierad och har dåliga skådespelare tycker Sigander att Hardwicke gör den långt ifrån trovärdig. “Här tar hon oss med till ospecificerad medeltid och en liten by där de flesta ser ut som de nyligen checkat ut från en dyr botox- och/eller tandblekningsbehandling. “ Källa

Malena Janson (Mångbottnad rödluva, Svenska dagbladet, 2011-04-20) å andra sidan har fått en helt annan uppfattning av filmen. Intrycken hon fått är väldigt annorlunda från Siganders. “Jag älskar konsekvent genomförda filmer. Filmer som bärs av en Idé som lyser fram i varje scen såväl innehållsmässigt som visuellt. Red riding hood är en sådan film”. Hardwicke får beröm istället för kritik. “Hennes gedigna erfarenhet som produktionsdesigner är också märkbar i den minutiösa scenografin.” Enligt Janson kan filmen uppfattas på olika sätt. “Sedd som en äventyrsfilm vilken som helst framstår Red riding hood förmodligen som en enda lång fantasyklyscha om kärleksproblem, vackra människor och pratande djur. Men varför se den så när här finns ett så rikt undre betydelseskikt som bönar om att få upptäckas? Här skapas ett oerhört spännande möte mellan det ordknappa, gammaltestamentligt karga innehållet och den visuellt avancerade formen.” Källa

 

Efter att själv sett filmen delar jag åsikter med både Sigander och Janson. Det syns att filmen är inspirerad av Twilight men i mitt fall ser jag det bara som ett stort plus. Naturen, människorna, historien, jag älskar allt. Att karaktärerna är väldigt sminkade och spelas av dåliga skådespelare var inget jag märkte av. För mig handlar det om att se och förstå historien inte att lägga märke till alla detaljer. Skulle jag koncentrera mig på att hitta fel skulle jag säkert hitta massor precis som i alla filmer, men för mig är inte detta vad film handlar om för mig. När jag ser en film vill jag dras in i storyn och lära känna karaktärerna vilket inte går ifall allt fokus läggs på något som inte har med själva historien att göra. Men visst, jag förstår att detta kan störa många eftersom historien utspelar sig på medeltiden.