Rapunzel är en folksaga som sedan har blivit nedtecknad 1812, men inte utgiven för än 1857 av bröderna Grimm. Rapunzel är en saga om en 12 årig flicka som blir bortbytt vid födseln emot en speciell grönsak som växer hos en gammal häxa. Häxan vid namn av Gothel låser in Rapunzel i ett torn vid 12 års ålder för att hålla henne gömd från resten av världen. Tornet har bara en ingång vilket är ett fönster längst upp som man får använda sig av för att ta sig in i tornet, för att kunna komma upp till det fönstret måste man säga ”Rapunzel Rapunzel släpp ner ditt långa hår” då kastar Rapunzel ut sitt hår genom fönstret och man kan klättra upp. Källa 

När Rapunzel blev 15 så hörde en prins henne sjunga från toppen av det tornet och bestämde sig för att ta sig upp, men det fanns ingen ingång förutom ett endaste fönster längst upp på tornets vägg. Prinsen stannade till sen kväll och då kom Gothel och sa åt Rapunzel att släppa ner sitt hår. Prinsen lurar då Rapunzel efter att Gothel har gått, han fortsätter då genom att klättra upp till fönstret med det långa håret.

Vid toppen blir Rapunzel förvånad över att det inte var Gothel. Prinsen och Rapunzel blev förälskade vid deras första möte och prinsen friade till Rapunzel som accepterade. De kom på en plan om hur prinsen skulle ta med sig en bit tyg varje dag som de träffades och Rapunzel skulle sy ett rep av det så hon kunde klättra ner för tornet. Men Rapunzel försa sig när hon frågade Gothel ”Varför prinsen väger så mycket mindre än Gothel när han klättrar upp för tornet”. I ilska klippte Gothel Rapunzels hår och skickade ut henne till öknen för att leva resten av hennes liv. Häxan sparade Rapunzels hår för att lura prinsen, och när prinsen klättrat upp och såg att det inte var Rapunzel som var i tornet utan den gamla häxan så släppte han håret och föll ner i en törnros buske som gjorde han blind, prinsen var nu dömd att gå blind och leta efter sitt livs kärlek för resten av hans liv.

Efter 1 år hade prinsen sökt sig ut till slutet av skogen och början av öknen då han hörde en svag sång, en sång vilket han kände igen. Prinsen följde då sången ihop av att han hade hittat sitt livs kärlek, ju mer han närmade sig sången desto mer hoppfylld blev han. Men när sången var som starkast slutade sången. Det var för att flickan som sjöng hade fått syn på den blinda prinsen. Hon sprang till honom fylld med glädje efter att hon hade fått se sin andra halva efter så länge. Rapunzel sprang fram till prinsen, när hon var hos honom såg hon då att han var blind. Så hon började gråta och två av Rapunzels tårar föll ner på prinsens ögon, tårarna läkte prinsen och han var inte blind längre. Så de red hem till prinsens slott och levde lyckliga i alla sina dagar. Källa

 

I den moderna adaptionen av Rapunzel som är gjord av Disney börjar allt med att, en droppe av solljus föl ner på jorden och lämnade en gyllene blomma efter sig, blomman läka alla sjukdom och skador. I hundratals år användes blomman av Moder Gothel för att behålla sin ungdom tills den tas av soldater från en närliggande rike, Corona, för att läka sin sjuka drottning. Drottningen ger efteråt upphov till prinsessan Rapunzel. Samtidigt som Gothel försöker återhämta blomman, upptäcker Gothel att Rapunzels hår har blommans läkande egenskaper. Hon försökte då klippa en bit av Rapunzels hår förstör sin den läkande kraften, då kidnappar Gothel henne och uppfostrar henne som egen dotter i en torn mitt ute i skogen. En gång om året, släppte kungen och drottningen himmel lyktor för Rapunzel på hennes födelsedag, i hopp om att deras dotter återkomst.

När Rapunzel har blivit undom frågar hon Gothel om hon får lämna tornet för att få se vart de flygande lyktorna kommer ifrån, men då förklarar Gothel att omvärlden är en farlig plats och hon är säkrast i tornet. Under tiden själ en tjuv som kallas Flynn Rider Rapunzels krona från riket och oavsiktligt upptäcker tornet efter att ha lämnat hans allierade, Stabbington Bröderna. Rapunzel fångar Flynn och upptäcker kronan, men är ovetande om dess betydelse. Rapunzel planerar då att visa Flynn för Gothel som ett bevis på att hon kan ta hand om sig själv. Men Gothel är upprörd på Rapunzel önskan om frihet, då frågar Rapunzel för en speciell färg som tar Gothel tre dagars resa för att köpa och ta sig tillbaka. Rapunzel övertygar en motvillig Flynn att eskortera henne att se lyktor i utbyte mot kronan.

Flynn tar Rapunzel till ett hus med namnet den fula Ankungen, den fula Ankungen är en pub fylld med skrämmande människor, men som i stället för att vara skrämmande blir de förhäxad av Rapunzels och blir glada. När de kungliga soldater, ledda av Maximus, en av den kungliga armens hästar, sökande efter Flynn så får både Rapunzel och Flynn hjälp med att fly. Under deras flykt fångas dem i en grotta som börjar översvämmas.  Rapunzel börjar då avslöja att hennes hår lyser när hon sjunger – men sedan inser hon att detta är deras nyckel till flykten, eftersom håret ger tillräckligt med ljus för att hitta en väg ut ur grottan. Flynn och Rapunzel söker skydd i en närligande skog där Gothel, nu i förbund med Stabbingtons ger kronan till Rapunzel och föreslår att man använder den för att utmana Flynns intresse i henne.

Maximus finner paret och försöker fånga Flynn, men Rapunzel anordnar en vapenvila för att fira hennes 18: e födelsedag. Gruppen når riket och åtnjuter festligheter som händer i en kvällstur som lyktorna frigörs. Där ger Rapunzel Flynn kronan. När han ser Stabbingtons på stranden, lämnar han Rapunzel och har i avsikt att låta dem få kronan. Istället binder  bröderna Flynn på en båt och konfrontera Rapunzel,  där de säger att Flynn flyr med kronan. Gothel kommer in och räddar Rapunzel genom att förråda bröderna och ta Rapunzel tillbaka tornet, medans Flynn och Stabbingtons fångas.

När de kommer tillbaka till tornet ser Rapunzel att hon är en symbol för riket, som hon omedvetet hade införlivats i hennes målningar genom åren. Hon insåg att den sedan länge försvunna prinsessa är hon själv, då konfronterar hon Gothel. Samtidigt som Flynn döms till döden, men han blir räddad av männen från den fula Ankungen och blir tagen tillbaka till Gothel och torn av Maximus. Flynn klättrar via Rapunzels hår in i tornet, bara för att finna Rapunzel bunden med kedjor och en näsduk runt munnen. Gothel angriper då Flynn som försöker hjälpa Rapunzel med att fly, men Rapunzel går med på livslångt fångenskap om hon tillåts läka Flynn. Men Flynn tar en skiva av glass och skär av hennes hår, förstör sin magi och en snabbt åldrande Gothel faller till sin död. Samtidigt dör Flynn, en ledsen och förtvivlad Rapunzels börja gråta och en tår faller på Flynn och landar på kinden vilket återger Flynn hans liv. De två återvänder till riket, där Rapunzel återförenas med sina föräldrar. Riket bryter ut i firande, och Flynn förlåts för sina brott. Allt slutar med att Rapunzel och Flynn gifter sig.

 

I Barbie som Rapunzel berättar Barbie en historia för hennes lillasyster Kelly, som inte har förtroende för hennes måleri förmågor.

Rapunzel lever som en tjänare till den onda häxan Gothel, som lever på en isolerad herrgård i skogen. Hon växer upp i tron om att Gothel räddade henne från att bli övergiven som ett spädbarn. Rapunzel finner sällskap i Penelope, en utåtriktad drake som Hobie en oroande och ängslig kanin. Rapunzel tillbringar vad fri tid hon har måla av platser som hon har drömt om att gå när hon är fri en dag. Men Gothel ogillar Rapunzels hobbies och anklagar henne för att inte uppskatta allt som Gothel har gjort för henne. Penelope finner oavsiktligt en hemlig trappa som leder till ett gammalt rum under herrgården. I det de upptäcker Rapunzel en gåva från hennes föräldrar som påståelige övergav henne. Hon finner en silver hårborste graverad ”Konstant som stjärnorna ovan, alltid vet att du är älskad. Till vår dotter, Rapunzel på sin första födelsedag, älskar dig alltid Mor och far.” Dessa ord lämnar den Rapunzel i osäkerhet om sitt förflutna för första gången. Efter att ha tjänat Gothel sin måltid, återvänder Rapunzel och hennes vänner till källaren där Penelope exponerar ännu en hemlighet: en tunnel som leder till den närliggande byn. Rapunzel tar denna väg till ett lilla rike och lyckas rädda en prinsessa som heter Katrina från en fallgrop.

Strax efter, är Rapunzel introduceras till Katrinas äldre bror, prins Stefan. Han förklarar för henne att fällan Katrina lyckades fly lades dit av kung Wilhelm, härskaren över ett fientliga rike. Mötet mellan prinsen och Rapunzel avslutas abrupt innan prinsen har en chans att berätta sitt namn. Rapunzel rusar snabbt tillbaka till skogen för att undvika att bli upptäckt av Gothel. Okända till Rapunzel, Gothels tama iller Otto, har bevittnat hela utbytet. En rasande Gothel kräver att Rapunzel berätta för henne prinsens namn. Rapunzel insisterar på att hon inte vet det, men Gothel tror inte henne. Rapunzel säger till henne att hon inte kan hålla henne inlåst föralltid. Vilket Gothel svarar genom att förstöra Rapunzels alla färger och målningar, sedan omvandlar Gothel sovrummet till ofrånkomligt torn och stationer draken Hugo, Penelopes far, utanför. Gothel vägrar att låta Rapunzel gå tills hon berättar namnet på pojken hon träffade.

Den natten, har Rapunzel en dröm att prins Stefan hittade hennes torn. Han kommer upp genom att klättra hennes långa hår. De kysser varandra nästan, men Gothel dyker upp och separerar dem. Rapunzel vaknar sedan upp och reciterar graveringen på hårborste. Vilket gör att hårborsten sedan magiskt förvandlas till en pensel. Rapunzel lämnas ensam med Hobie och Penelope, som muntra upp henne med ny färg för att ersätta de som har tagits bort av Gothel. Hobie upptäcker pensel, och Rapunzel börjar måla. Hon upptäcker då att allt hon målar blir verkligt. Rapunzel målar byn och sedan använder målningen som en portal, anländer till slottsträdgården för att träffa Stefan. Hon visar honom penseln och ber om hjälp att hitta dess tillverkare. De möter en silversmed som säger att hans bror, som bor i King Wilhelm rike hade gjort det. Silversmeden säger även att inte har sett sin bror i år, vilket gör honom mycket upprörd. Stefan inser att fejden mellan grannländerna skadar byborna mer än han insåg.

Efteråt de har pratat med silversmeden frågar Stefan Rapunzel om hon vill gå till en maskerad. Vilket hon accepterar och säger att hon kommer möta honom där. Penelope kommer snart via målningen och förklarar att Gothel kommer, och de måste lämna så att Hugo inte kommer att straffas. Rapunzel återvänder till tornet. Tillbaka i tornet, använder Rapunzel pensel för att måla sig en vacker klänning. Hobie och Penelope tillförser henne med en mask. Tyvärr kan penseln magiska ljus ses och Otto smyger in. Han stjäl snabbt inbjudan utan deras kännedom och presenterar det till Gothel. Gothel anländer till tornet klipper av Rapunzels hår och krossar pensel. Hon lyckas också att förstöra målning av byn. Sedan stormar Gothel full av ilska till Kung Friedrich och prins Stefans slott. Medans Gothel är i slottet,lyckas hin fly med hjälp av Penelope och Hugo. Hon rusar sedan för att rädda Stefan och hans familj. Stefan lockas bort från de andra genom Gothel, förklädd till Rapunzel. Gothel avslöjar sig själv och börjar sin attack. Kung Wilhelm kommer inför kung Fredrick, i hopp om att avsluta fejden med våld. Det avslöjas att källan till fejden är att Wilhelm tror Fredrick kidnappade sin dotter, som har varit försvunnen sedan hon var ett spädbarn. Friedrich svarar att han planerade inget sådant och han har ingen aning om Wilhelm dotter är, till vilken Gothel avslöjar att hon tog Rapunzel. Eftersom Wilhelm ”älskade” henne men gifta sig med en annan kvinna. Den övergripande handlingen av Gothel var att få två riken att förgöra varandra. Rapunzel anländer precis i tid för att stoppa dem från att slåss, och kung Wilhelm känner igen henne omedelbart som hans dotter. Häxan angriper Rapunzel med magi. Som gör att Rapunzel flyr in den kungliga labyrinten, då minns hon den magiska målning av torn som är kvar och lurar Gothel till att springa in i den. Gothel befinner sig i Rapunzels torn, där Hugo påminner henne att hon inte kan fly, eftersom hon har ett hjärta av lögner.

Rapunzel återförenas med sina biologiska föräldrar, och gifter sig med Stefan, vilket slutade fejden samt förena de två riken. Hugo, Penelope, och Hobie bor i deras slott med dem. Det är underförstått att strax efter Rapunzels giftermål så dör Gothel. Det sista man ser av sagan är Rapunzel och Stefan går längs en strand, samma som Rapunzel målade med ett slott i fjärran, vilket innebär hennes drömmar gick i uppfyllelse. Scenen blir målningen Barbie hade arbetat med.

Kelly känns nu bättre och börjar måla med blå, efter Barbie påminner henne att kreativitet är den verkliga magin i konsten.