Konstsagan Prinsessan på ärten är skriven av H.C Andersen och publicerades för första gången 8 maj 1835. Originaltiteln på sagan är egentligen Prindsessen paa Ærten då författaren och sagan är dansk men senare har de översatt sagan till svenska.

Sagan handlar om en prins som ska hitta sin perfekta prinsessa som han kan äkta. En regnig kväll knackar en genomblöt flicka på porten till hans slott som påstår att hon är en riktig prinsessa. Prinsessan för sova kvar på slottet den natten med 20 madrasser och 20 ejderdunsbolster. Drottningen hade lagt en ärta under madrasserna för att se om hon var en riktig prinsessa som hon hade påstått. Dagen efter sa prinsessan att hon hade sovit dåligt för hon hade sovit på något vilket var den lilla ärtan. Detta bevisade då för prinsen att hon var en riktig prinsessa och han blev genast förtjust.

År 1959 blev Prinsessan på ärten även en broadway-musikal som kallas Once upon a Mattress med musik gjord av Mary Rodgers och text gjord av Marshall Barer. År 1998 gjordes musikalen om till svenska och gjordes av Eva Rydberg och spelades upp för första gången på Fredriksdalsteatern och kallades då Sicken ärta. Källa