sagoritiden

~ berättelser i vår tid

Prins Hatt under jorden

Denna konstsaga har omformaterats och förädlats av många olika författare såsom Fridtjuv Berg och Åke Holmberg. Sagan handlar om en kung som får korn på några förtrollade löv och hans avsikt är att ge dem till sin yngsta dotter. Tyvärr ägs löven av Prins Hatt som har ett villkor för att han ska få löven, att den varelse kungen möter först på sin väg hem ska tillfalla prinsen. På sin väg hem brukar han möta sina djur eller dylikt men denna gång blir det hans egen dotter som flyttar över till prinsen i underjorden och gifter sig med honom. Tretalet förkommer ofta i sagan och tre år passerar samtidigt som de får tre barn. Sedan blir Prins Hatt kidnappad av en häxa och prinsessan måste rädda honom. Hur känner ni om att rollerna är ombytta? Vad tycker ni om att den klassiska historien om att prinsen räddar prinsessan ändras i denna saga? Kan man koppla något av detta till dagens samhälle?

4 kommentarer

  1. Jag anser att en prinsessa som räddar prinsen är en behaglig och en mycket behövd förändring, speciellt i dagens samhälle. Dagens samhälle präglas av diskussioner kring jämställdhet och en saga som visar att prinsessan lika gärna kan rädda prinsen som tvärtom är viktigt då de visar den rätta moralen och etiken för barnen i vårt samhälle. Om man lär unga att jämställdhet är det rätta kommer vi kunna utrota sexism i framtiden och den här sagan kan underlätta den kampen. Flera sagor går att koppla till sin tids problem och det har funnits med hela tiden. Till exempel kan man lika Mumindalens katastroftema till skräcken för ett nytt krig och tiden som Mumindalen skrevs under speglas verkligen i sagan. Jag tror att det är likadant i Prins Hatt under jorden där man vill ha en förändring i samhället och ge kvinnor mer plats och litteraturen är en bra plats att börja då många ser det och tankarna sprids snabbt.

  2. Jesper Pettersson

    8 december, 2016 at 10:08

    Det är alltid roligt och spännande när man rör om det lite. Provar nya saker och vänder på den bild vi har. Är villig att säga tänk om det var så här istället. Man kan bara höra samma plot så många gånger. Till sist så kommer de alla börja smälta ihop. Det som gör denna saga mer intressant och mer spännande är att man inte riktigt vet hur det kommer gå. När man byter plats på drömprinsen som räddar ungmön till motsatsen så kan man inte riktig förutse vad som kommer hända. Denna konstsagan verkar ha varit före sin tid och i dagens samhälle där kvinnor börjar ta för sig mer och visar sig så verkar den passa in rätt bra.

  3. Att rollerna i den här sagan är omvända tycker jag passar in väldigt bra till dagens samhälle och dess situation. Jämställdhet är ett hett ämne som dominerar sociala medier bland annat hos unga kvinnliga kändisar men också på politisk nivå. Att kvinnor ska ha samma rättigheter som män är ett självklart faktum. Så att en prinsessa räddar en manlig karaktär i sagan är enligt mig ett positivt faktum som ger positiva vibbar inom jämställdhet.
    I ett flertal sagor såsom Snövit och Törnrosa är det manliga karaktären som räddar den kvinnliga från det onda. Sagan Prins Hatt under jorden visar i sitt budskap att det inte alltid att behöver vara en man som räddar en kvinna utan tvärtom och det speglar sig mot den världen vi lever idag. Alla ska ha samma förutsättningar och inget kön dominerar samhället.

  4. Det är jättekul att de visar att en prinsessa kan rädda en prins istället för tvärtom som de flesta sagor handlar om. Detta är också något som syns mer och mer i vårt samhälle idag i och med att jämställdheten har blivit så stort och viktigt runt om i världen. I alla gamla sagor är det alltid en prins som räddar en prinsessa från fara, men vem säger att det alltid ska vara kvinnan som är i fara och som inte kan ta hand om sig själv? I dagens böcker och filmer syns detta mer och mer som i t.ex. Hunger Games och Divergent. Huvudkaraktärerna i böckerna är unga kvinnor som praktiskt taget räddar världen. Jag tror att detta är en stor anledning till att dessa berättelser blivit så stora som de blivit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 sagoritiden

Tema av Anders NorenUpp ↑