Boken The little white bird (J. M Barry) introducerar karaktären Peter Pan i kapitlet Peter Pan in Kensington gardens, som en sju dagar gammal bäbis. Detta gjordes till en egen bok: Peter Pan in Kensington Garden. Peter Pan gjordes 1904 till en pjäs: Peter Pan, pojken som inte ville bli stor. Det har allt eftersom blivit till många olika pjäser och filmer både för barn och vuxna. Walt Disney gjorde Peter Pan till en animerad långfilm 1953. Den har även gjorts om till barnböcker på många olika språk.

J. M Barry brukade berätta historier för Sylvia Llewelyn Daves barn. Några år efter Sylvias mans död går även Sylvia bort i cancer. Barry blir då den som tar hand om barnen och är deras inofficiella adoptivförälder. Namnet Peter kommer från den ena pojken, Peter Llewelyn Daves. Pan är en grekisk gud som förknippas med skogar och som spelar på sin flöjt.

Barrys bror David dog som 14 åring av en skridskoolycka. Att David aldrig skulle få växa upp och bli vuxen, blev inspirationen till att Peter Pan alltid kommer vara en pojke som inte vill växa upp. Davids död tog hårt på hela familjen och det var Andrew Birkin som föreslog inspirationen till karaktären.

by George Charles Beresford, vintage print, 1902

By George Charles Beresford – The National Portrait Gallery, London, Public Domain

1953 & 2002 Walt Disney

Walt Disneys första Peter Panversion handlar om 3 syskon som gör sin resa till Landet ingenstans. Deras föräldrar George och Mary förbereder sig för en fest men deras barn avbryter dem konstant med storasystern Wendys historier om Peter Pan. Pappan i familjen är irriterad och berättar argt för Wendy att hon är för gammal för att bo i barnkammaren och för sådana historier. Wendy svarar att hon inte vill bli vuxen. Under natten får de besök av Peter Pan och deras äventyr i Landet ingenstans börjar.

Walt Disney har gjort en uppföljare på Peter Pan som heter Tillbaka till landet ingenstans, 2002. Wendy har nu två egna barn och även en man. Filmen utspelar sig under andra världskriget där mannen i familjen måste åka ut i kriget. Han ber dottern Jane att ta hand om mamman och lillebrodern. Detta gör att Jane snabbt växer upp och beter sig vuxet för att hålla löftet hon gav sin pappa. Hennes mammas larviga historier om Peter Pan gör henne frustrerad på att hennes mamma varken ser allvaret eller låter hennes lillebror förstå att det är krig och farligt.

En natt kommer Kapten Krok, som tror att Jane är Wendy och kidnappar Jane till Landet ingenstans. Mötet med Peter Pan och de vilda pojkarna påminner henne om att hon måste åka hem till sin familj. Peter Pan och de Vilda pojkarna funderar på varför hon inte vill leka eller berätta sagor. Peter Pan säger att hon beter sig vuxet och de vilda pojkarna blir genast äcklade. Den här filmen går ut på att Jane ska börja tro på sagor och älvor.

 

1991 Steven Spielberg- Hook

I denna version är Peter Pan en vuxen framgångsrik advokat, har två barn och är gift med Wendys dotter. Peter och hans familj åker till Wendy för att hälsa på, och under natten blir hans barn kidnappade. Samma kväll kommer Tingeling och berättar för Peter att han är Peter Pan, och att det är hans ärkefiende Kapten Krok som har kidnappat barnen.

Precis som i Walt Disneys 2 versioner börjar även denna film med att någon berättar en historia med Peter Pan. Och precis som i Walt Disneys versioner flyger man iväg till Landet ingenstans och äventyret börjar.

Då Peter inte har något minne från sin barndom, minns han inte att han är Peter Pan och får väldigt svårt att tro på det när Tingeling berättar det. Så den här filmen går istället ut på att Peter ska rädda sina barn, börja tro på sagor igen och bli mer ”barnslig”.

 

2003 P.J. Hogan- Peter Pan

Denna variant av Peter Pan är väldigt lik Walt Disneys första film Peter Pan. Största skillnaden är att denna inte är animerad. Finns även en barnvakt som inte är en hund, barnflickan Nana finns fortfarande kvar och tar hand om barnen men när föräldrarna nu åker på sin fest finns även en till barnvakt. Tant Millicent.

Även i den här filmen tappar Peter Pan bort sin skugga och ber Wendy att följa med honom och bli fostermamma till De vilda pojkarna. Wendy tar med sina syskon och deras äventyr börjar. Precis som Walt Disneys version fäktas barnen med pirater, träffar indianer, Tingeling har känslor för Peter Pan och är svartsjuk på Wendy.

2004 Marc Foster- Finding Neverland

Finding Neverland handlar om författaren J. M Barry. Barry sätter sig i parken för att få inspiration efter att hans senaste pjäs blev ett totalt misslyckande. I parken träffar han Sylvia med hennes fyra söner. Barry underhåller barnen med sina sagor och berättelser. Då Sylvia har stora problem med att uppfostra sina barn för att hon är en änka börjar Barry följa med barnen hem, trots hans frus misstycke, han tycker om barnen mycket och vill gärna hjälpa Sylvia med sönerna. Alla barnen är extremt energiska men den näst yngste sonen, Peter, har ett annorlunda beteende. Det är Peter som blir hans inspiration till hans pjäs Peter Pan.

Filmen baseras på pjäsen The Boy Who Was Peter Pan av Allan Knee. I huvudrollerna är det Johnny Depp och Kate Winslet som J. M. Barry och Sylvia.