Snödrottningen är en saga skriven av Hans Christian Andersen 1845. Originaltitel är Snedronningen. Sagan är i sju kapitel och tillhör Andersen längsta och mest uppskattade sagor. Snödrottningen har inspirerats av Bibelns ord “om ni inte blir som barnen, kommer ni aldrig in i Himmelriket.”

 

Sagan handlar om barnen Gerda och Kay som är bästa vänner. Men den börjar med ett kapitel som handlar om hur djävulen skapar en spegel som återspeglar endast det dåliga och fula. Men så går spegel sönder och alla små skärvor sprider sig med vinden genom världen. Om skärvorna träffar en människa i ögonen fastnar de där och gör så att man bara ser alla som är dåligt och fult. I värsta fall kan en skärva fastna i hjärtat hos någon och göra det till en isklump. Sedan fortsätter sagan ett år senare och då får man följa Gerda och Kay. Kay blir träffad av en skärva i ögat och en i hjärtat vilket gör honom till en helt annan människa. En dag blir han bortförd av den elaka Snödrottningen och Gerda ger sig av för att rädda honom. På vägen stöter hon på många människor och djur som både motverkar och hjälper henne i sitt sökande. När hon tillslut hittar fram till Snödrottningens slott finner hon Kay helt blå av köld. När Gerda ser honom sitta där stel och kall utan att känna igen henne, omfamnar hon honom och börjar gråta. Hennes varma tårar faller på Kays bröst, tränger in i hans hjärta och tinar upp det. Kay börjar då också gråta och skärvan i hans öga trillar ut. Då känner han igen henne igen och vaknar upp som ur en dröm. De vandrar hem hand i hand och väl framme inser de att de blivit vuxna. Hemma i det klara solskenet känns allt som en mörk dröm och de lever lyckliga i alla sina dagar.

Protagonisten i sagan är Gerda och det är hennes resa som man följer genom boken. Gerda är en ung, väldigt snäll och omtänksam flicka. När Kay försvinner vägrar hon tro på att han är död utan ger sig ut i världen för att hitta honom. På vägen tar hon sig förbi faror och lyckas hjälpa andra samtidigt som hon aldrig glömmer av att det är Kay hon letar efter. Det är Gerda kärlek till honom som tillslut räddar Kay. Kay är den andra protagonisten även om man inte får följa honom hela tiden. Han är också en snäll och omtänksam pojke tills han får spegelskärvor i ögat och hjärtat. Då blir han en helt annan person. Elak, skrikig och dumdristig. Han överger Gerda som är hans bästa vän och umgås istället med de djärvaste pojkarna i byn. När han försöker visa sig modig blir han istället kidnappad av Snödrottningen och fången i hennes slott.

Snödrottningen har inspirerat många andra författare och regissörer. Bland annat är det möjligt att C.S. Lewis har baserat boken Häxan och Lejonet Snödrottningen. Disneyfilmen Frozen(2013) är ett annat exempel och Snödrottningen finns med i ett par avsnitt av tv-serien Once upon a time. Boken har också gjorts om till ett antal pjäser, musikaler, operor och dansproduktioner.

Trots alla tolkningar så har inte sagan förändrats nämnvärt från ursprungssagan. Idag är den inte speciellt känd och jag tror att det är för att originalsagan är svår att tolka. Den har inte ett lika tydligt budskap som många andra av Andersens andra sagor. Sagan har också en tydlig koppling till bibeln vilket gör att många idag vill ta avstånd från den. Det är därför som den har hamnat skymundan och inte är speciellt känd. Men tack vare Frozen så har den uppmärksammats igen. Snödrottningen är en viktig saga för unga tjejer i dagens samhälle så de lär sig att lita på sig själva och veta att de inte är hjälplösa utan också kan vara hjältar. Den innehåller bra förebilder som visar att tjejer behöver inte alltid bli räddade av killar utan ibland behöver också killar räddas. Ett annat budskap som sagan förmedlar är att kärleken övervinner allt. Den kan till och med bryta magi. Kärleken till någon annan får en att göra saker man inte visste att man kunde.