Den lilla flickan med svavelstickorna (även kallad Flickan med svavelstickorna) är en konstsaga publicerad för första gången 1845. Eftersom sagan är skriven av den danske författaren Hans Christian Andersen är originalet, Den lille Pige med Svovlstikkerne, på danska. I många av Andersens sagor ligger fokus på kontraster och Den lilla flickan med svavelstickorna bygger på konstrasterna mellan fattigdom och rikedom.

Sagan utspelar sig på nyårsaftons kväll i en stad där alla firar nyår tillsammans med sina familjer utom en fattig flicka som försöker sälja svavelstickor. När hon inte får några stickor sålda vågar hon inte gå hem. Istället sätter hon sig i ett hörn mellan två hus, men blir snart så frusen att hon inte kan låta bli att börja tända svavelstickorna. I lågorna ser flickan allt hon själv önskar sig – mat, värme, en julgran och till sist sin döda mormor. Hon ber mormodern att ta henne med sig och tillsammans försvinner de bort från hungern och kylan. Morgonen därpå hittar människorna i staden henne ihjälfrusen i hörnet mellan de två husen.

Det finns flera filmatiseringar av Den lilla flickan med svavelstickorna. Som med så många andra sagor har det gjorts en animerad version av Disney – The Little Matchgirl, en kortfilm från 2006. Även den amerikanska kortfilmen Matches (2013) är värd att nämna. Filmen är baserad på Den lilla flickan med svavelstickorna, men man har valt att låta historien utspela sig i nutid. Flickan från originalsagan har här blivit en flicka som lever på gatan och letar mat i soptunnor, men människorna runt omkring är för fokuserade på sig själva för att hjälpa henne. Precis som Andersen en gång skrev sagan för att belysa kontrasten mellan att vara fattig eller rik har Den lilla flickan med svavelstickorna alltså även kunnat användas av dagens människor för att ge sin bild av samhället idag. Källa

Illustration av Anne Andersson Public domain

Illustration av Anne Andersson
Public domain