En av 2000-talets allra största sagoberättare är J.K Rowling. Rowling som också är känd under sitt andra pseudonym Robert Galbraith heter egentligen bara Joanne Murray men föddes som Joanne Rowling. Anledningen till att hon kallar sig J.K. Rowling istället för Joanne Rowling var för att man trodde att böckerna skulle sälja bättre om det inte framgick att hon var en kvinna på namnet. Rowling är allra mest känd för sina böcker om Harry Potter och succén efter böckerna har byggt upp en stor förmögenhet åt Rowling.

Utöver Harry Potter-serien och tillhörande böcker har hon släppt tre böcker under sin pseudonym Robert Galbraith. Rowling kommenterade den tiden som avslappnande då förväntningarna inte var skyhöga och hon kunde slappna av. Rowling har också släppt flertalet titlar som skall föreställa litteratur från biblioteket på Hogwarts, skolan som Harry Potter går på.  Källa

Harry Potter är hennes största succé och anledningen till succén har diskuterats av många. Svaren man får är ofta i stil med att internatskoleskildringen kombinerat med magi och Potters äventyr gör böckerna möjliga att känna en koppling till men har fortfarande en spänning i sig. Rowling själv tror att böckerna blev så bra för att hon inte kunde anteckna sagan först tre timmar efter att hon hade kommit på den eftersom hon satt på ett tåg.

Rowling var det första av två barn i sin familj. När Rowling var 25 år dog hennes mamma och detta skall ha påverkat skrivandet av Harry Potter då sagan fick ett mycket större djup som annars inte hade existerat. När hon hade gått klart skolan flyttade hon till Portugal för att lära ut engelska och här träffade hon sin make Jorge Arantes som var en portugisisk journalist. Paret fick ett barn, Jessica Isabel Rowling Arantes. Rowling flyttade dock tillbaka till Storbritannien och mer specifikt Edinburgh dels för att vara nära sin syster och dels för att undvika ex-make som hon frånskilde. Anledningen till skilsmässan tros vara misshandel men det har aldrig bekräftas.

När hon kom till Edinburgh så hade hon inget jobb och hon var en ensamstående mamma. Hon har själv sagt att hon var så fattig man kan vara i moderna Storbritannien utan att vara hemlös. Hon gick in i en djup depression och hade till och med självmordstankar. Detta har inspirerat dementorerna i Harry Potter. En varelse som suger ut din själ och fryser att runt den. Källa

j-_k-_rowling_2010

J.K. Rowling CC BY 2.0