Enligt sägnerna är häxa någon som flyger på ett kvastskaft till Blåkulla, har smådjävular och förvandlar folk till paddor. Men på den senare medeltiden betraktades sägnerna som sanna historier, hon sågs som en farlig person som kunde sätta sjukdomar i folk och förstöra folks liv. I värsta fall kunde hon se till att folks själar inte skulle komma till himlen.

Häxan har fått kunskap av djävulen, detta är häxans vapen. Detta var mörka makter som ingen gick säker av. Oftast var hennes trolldomar inget man kunde se, man kunde snarare känna tillexempel en smärta någonstans i kroppen. Häxor sas vara skyldiga till impotent, yrsel, magsjuka och epilepsi.

I grund och botten kunde häxor förstöra och få folk till det hon ville. Hon kunde få män att förälska sig i henne, och förstöra en hel års skörd. De kunde förvandla sig, ett exempel är en gång när det var två skogshuggare som var ute. De såg då en hop med häxor, men häxorna föll till marken när den ena mannen ringde i kyrkklockan. Av ilska förvandlade sig häxorna till ilskna getter.

I en folksaga från Skåne berättas det om häxan Potta Långhaka som alla var livrädda för. Det blev ännu värre efter hennes död, varje natt klockan tolv hoppade hon ur sin grav och dansade på gårdstaken tills de knakade. Drog i hästar och kors svansar tills de blev vilda och red på grisarna. För att stoppa detta lät man släppa ett stort lass stenar i kistan men häxan gnagde sig igenom detta. Hennes förstörelse fortsatte tills en dag när hon rök ihop med en gårdstomte och blev bortjagad.

En klok gubbe sa åt bönderna att sätta en påle genom häxan och kistan. När detta var gjort sänktes de ner i en damm. Man hörde inget från Långhaka tills en dag när det fryst is på dammen och några barn lekte. Pålen stack upp och barnen band fast ett rep i pålen för att kunna åka runt på isen. Pålen vickade lite och under isen hördes: ”Vicka på, vicka på, så kommer Potta Långhaka upp!”. Barnen skyndade sig därifrån och lekte aldrig mer på isen, man hörde heller aldrig mer från häxan.

I både sagor och sägner är en häxa någon som förstör för människorna. Hon kan likna djävulen, som hon har koppling med när det gäller hennes kunskap och att hon enligt sägner har smådjävular. Det finns dock folk idag som kallar sig själv häxa, utan någon koppling till djävulen eller någon annan ondska.