Harry Potterserien består av sju böcker som har filmatiserats till åtta filmer då sista boken var för lång och hade för många detaljer för att få plats i en enda film. Serien anses som främst riktad till barn i åldern kring tio år. Alla anser dock inte att Harry Potter är en saga. Argumenten som säger att det är en saga är ofta i stil med att den har allt som en saga ska ha; magi, drakar och troll. Men också att många av varelserna härstammar från olika mytologier vilket också skulle stärka att verket kan beskrivas som en saga. Motargument är oftast i stil med att den är för lång för att vara en saga och att det snarare är en roman.

Serien handlar om en ung trollkarl, Harry Potter, och hur han klarar internatlivet på en magiskola samt att vi får vara en del av hans äventyr där han strider mot onda trollkarlar. Harry Potter förlorar båda sin föräldrar som spädbarn och den händelsen har fått ett särskilt djup då Rowlings mamma dog när hon höll på och skrev den första boken. Alt har då fått en mer äkta bild och gör böckerna lätta att relatera till trots att de utspelar sig i en värld olik vår då den är full av magi och magiska varelser.

Flera stora bokförlag tackade nej till chansen att publicera Harry Potter då de inte ville skriva ett kontrakt för sju böcker med en helt okänd författare. Dessutom ansåg man att den främsta målgruppen var unga pojkar, vilket har motbevisats då människor av båda kön och alla åldrar läser och tittar på Harry Potter. Till slut accepterade förlaget Bloomsbury kontraktet och de senare boksläppen i serien var mycket förutsedda med midnattsöppna bokhandlare på lanseringsdagen. Källa