Hans och Greta är ursprungligen en tysk gammal folksaga som nedtecknades av bröderna Grimm. Den fanns med i deras första sagosamling som kom ut 1812. I Sverige kom den ut 1825 med titeln Den stekta trollpackan. Folksagan har gjorts om till film och teater i modern tid. Källa

Folksagan handlar om syskonparet Hans och Greta, barn till en fattig skogshuggare. Deras pappa och styvmoder lever i fattigdom och har inte råd att ta hand om familjen. Ett år inom missväxt leder till att familjen inte har råd att ta hand om barnen och styvmodern lägger fram ett förslag. Hon vill att de ska leda barnen ut i skogen, tända en brasa, ge dem var sitt bröd och sedan gå till jobbet och lämna syskonparet i skogen. De kommer inte hitta hem igen utan kommer att svälta i skogen medan fadern och styvmodern slipper ordna mat åt två till personer och klarar av att försörja sig själva. Fadern älskade sina barn av djupet av sitt hjärta men gjorde vad styvmodern ville och ledde dagen därpå ut barnen i skogen. Hungern hade hållit Hans och Greta uppe den natten samtidigt som de hade hört vad de vuxna planerat att göra. Hans hade då samlat på sig stenar, som han dagen därpå när föräldrarna lett ut dem i skogen, droppat en efter en på marken från huset så att de senare skulle hitta hem. På det sättet kunde Hans och Greta följa stenarna hem till den lilla stugan och knacka på dörren. Styvmodern öppnade och brast ut i Era elaka barn, varför har ni sovit så länge i skogen? Vi trodde aldrig ni skulle komma tillbaka. Deras pappa gladdes däremot eftersom de hade gjort ont i hjärtat att lämna dem ute i skogen helt själva.

Det dröjde inte länge förrän det blev dåliga tider igen och det familjen hade kvar var en brödbit. Styvmodern gav då återigen förslaget att de skulle ta med barnen ut i skogen, fast den här gången ännu längre in i skogen. Barnen hade hört samtalet och förberedde sig den här gången med brödbitar. Men när de sedan skulle hitta hem från skogen med hjälp av brödbitarna hade fåglarna ätit upp brödet. Efter några dagar själva ute i skogen utan mat hittade de en liten stuga. Av förvåning var väggarna gjorda av bröd, taket av pepparkakor och fönstren gjorda av socker. I huset bodde det en elak häxa som omhändertog Hans och Greta. Hon låtsades att vara snäll men egentligen lurade hon in små barn för att koka och äta upp dem. Häxan tvingade Greta att mata Hans med godsaker så att han skulle bli fet och ätbar medan stackars Greta bara fick kräftskal. När häxan sedan skulle kolla om Hans hade blivit fet kollade hon på hans finger men vad hon inte visste var att Hans stack ut ett ben istället för sitt finger. Hon kunde inte förstå varför han inte växte men på grund av sin dåliga syn märkte hon inte att det var ett magert ben.

Efter fyra veckor kunde häxan inte vänta längre utan tvingade Greta att göra iordning grytan med vatten som hon skulle koka Hans i. När Greta sedan skulle kolla om ugnen var tillräckligt varm sade hon till häxan Jag förstår inte hur jag skall göra, hur kommer jag in? Häxan visade genom att själv krypa in. Då knuffade Greta in henne i spisen och stängde luckan och våldsamt började häxan skrika av smärta medan hon brann upp. Greta släppte ut Hans ur buren och de plockade på sig juveler och pärlor från häxans hus. De hittade sedan hem till faderns hus där styvmodern hade dött av sjukdom. Syskonparet hällde ut alla juveler och pärlor på golvet och äntligen var det slut på alla sorger. Fadern var överlycklig över att ha dem hemma igen och de levde lyckliga i alla sin dagar. Källa

Hansel & Gretel: Witch Hunters släpptes år 2013 och är en amerikansk-tysk actionfilm regisserad av Tommy Wirkola. Filmen bygger på bröderna Grimms Hans och Greta men utspelar sig efter sagan. Den klassiska sagan får vi bara en skymt av i början av filmen innan förtexterna introduceras. Protagonisterna Hansel och Gretel blir lämnade i skogen av deras far. I saknad av föda och resurser hittar det en stuga gjord av godis. Vi alla som läst sagan vet vad som händer sedan. Inne i huset bor en häxa som försöker äta upp Hansel och Gretel, men de lyckas förgöra henne genom att bränna henne.

Wirkola har sedan gjort en egen handling där han låtit syskonparet växa upp och bli professionella häxjagare. I staden Augsburg rövas barn bort av den ondskefulla antagonisten Muriel som är häxdrottning. Hansel och Gretels jobb blir då att hitta den ondskefulla häxan och föra tillbaka barnen, men vad de inte vet är att Muriel vet saker om deras förflutna. Syskonparets föräldrar som de trott lämnat de ute i skogen utan samvete hade egentligen gjort det för att skydda dem. Deras mamma var en vit häxa vilket menas med att hon var god och skulle offras för en ritual som skulle göra de onda häxorna odödliga mot eld. Istället för att offra deras mamma Adriana som var för stark tänkte de offra hennes dotter Gretel. Föräldrarna övergav av den orsaken barnen ute i skogen i hopp om att de skulle överleva. Ritualen som skulle göra de onda häxorna odödliga mot eld kunde bara ske under blodmåne och där av missade de sin chans att utföra ceremonin. Muriel skvallrade då till byborna som hatade häxor mer än något att Hansel och Gretels mamma var häxa. I följd av det brände det henne och hängde fadern. Filmen slutar lyckligt då syskonen i slutet förgör Muriel och hennes häxklan. Hansel och Gretel fortsätter sin häxjakt och det blir föralltid berömda.

Likheter och skillnader

Bröderna Grimms gamla folksaga Hans och Greta har i Wirkolas filmatisering förvandlats till en grov actionfilm där ursprunget knappt syns. Wirkola har tagit folksagan, låtit den få några minuter av filmen och sedan skapat en egen version där syskonparet vuxit upp. Byggstenen i sagan finns kvar, barnen blir lämnade i skogen och en häxa tillfångatar barnen och planerar att äta upp dem. Greta knuffar också som i sagan in häxan i ugnen och låter henne brinna upp. Mer än så får vi inte se utan filmen ger oss därefter action och våld i form av en ny handling. Däremot har man i filmatiseringen gjort en återberättande scen där Hans och Gretas föräldrars förflutna visas och varför de lämnad bort syskonen som små. I originalet har man framställt fadern som en fattig skogshuggare medan man i filmen skildrat honom som bonde. Barnens mamma är i folksagan sedan innan död och de har en styvmoder som beskrivs som känslokall. I filmen framställer man henne som deras riktiga mamma och även en god häxa. De lämnar inte barnen i skogen för att de har ont om mat utan för att de onda häxorna planerar att offra Greta i en ritual. Filmatisering av sagan har alltså både gjort en handling om barnens liv efter orginalsagan och gett en förklaring på varför syskonen blev lämnad ensamma i skogen.

De groteska delarna i boken som när häxan tvingar Greta att mata Hans för att han ska bli tjock och ätlig har inte tonats ner utan förekommer även filmen. Filmen har heller inte gjorts mer barnvänlig utan har istället lagt till inslag av våld och action när syskonen brutalt mördar häxor. Försköning av gamla sagor som man i nutiden pratar om förekommer inte här utan man har behållit brutaliteten.

Protagonisterna Hans och Greta gestaltas som runda karaktärer genom hela originalet och filmen. Deras personligheter förändras inte utan förblir desamma. De blir då också två statiska personer som i boken tar hand om varandra och i filmen växer upp och blir häxjägare. De som kan göra dem till dynamiska karaktärer är deras insikt i filmen när de får reda på att deras föräldrar inte lämnat dem med gott samvete utan för att skydda dem. Utöver de förblir deras karaktäristiska drag desamma i originalet som filmen. Originalet Hans och Greta kommer för alltid att vara en barnsaga där sensmoralen är att de goda alltid vinner över onda.

Illustrerad av Arthur Rackham Wikimedia Public Domain

Illustrerad av Arthur Rackham
Wikimedia Public Domain