sagoritiden

~ berättelser i vår tid

Hans & Greta

Hans och Greta är en saga nedtecknad av de tyska bröderna Grimm. Den kom ut 1812 med originaltiteln Kinder und Hausmärchen och handlar om en skogshuggare som är obemedlad och eländig. Han blir övertalad av sin styvmor till att lämna barnen i skogen och överge dem. De hittar tillbaka genom att använda stenar de lade ut på vägen som riktlinjer till huset. De blir återigen utskickade i skogen av den fattiga mannen och denna gången använder de sig av brödsmulor. När de ska ta sig tillbaka är det inga smulor kvar eftersom de äts upp av kråkorna i skogen. Barnen driver omkring, trötta och hungriga, och hittar till slut en liten stuga. Boningen består av kakor, bröd och socker. Väl där inne befinner sig en gammal kvinna som bjuder barnen på diverse söta rätter. Kvinnan sätter sedan Hans i en bur för att gödas med avsikt att äta upp honom när han blir tillräckligt fet. Greta blir nödgad till att assistera i hemmet men när hon ska undersöka om ugnen är varm nog lurar Greta istället in häxan och ser till att hon brinner upp inne i ugnen. Greta släpper ut sin bror och de letar reda på allt av värde i stugan innan de beger sig ut på en lång vandring i skogen i hopp om att hitta tillbaka till sin pappa. När de nått sin slutdestination framgår det att styvmodern är död men pappan och barnen lever i välstånd resten av sin tid tillsammans.

Fattigdomen ledde pappan till att agera på ett sätt som inte är acceptabelt i samhället idag. På de flesta av jordens fattiga delar påträffas ofta kriminalitet och krig. Vi ser stora skillnader på hur fattigdom och armod ändrats över tid. Frågan är om fattigdom vara en bidragande faktor till att hemskheter förekommer.

3 kommentarer

  1. Jesper Pettersson

    29 november, 2016 at 09:20

    Jag skulle säga att ursprunget till de mesta hemskheter kommer ifrån människan girighet. Girigheten leder till folk som kan ta tar och folk som inte kan ta blir utan. Folk nöjer sig sällan med att bara ha så att man klarar sig. Man ska ha mycket och när man har mycket ska man ha ännu mer. Folks girighet på både makt och pengar leder till hemskheter efter som de som vill ha mest kommer trampa på andra så att de kan få det de vill ha.

  2. Jag tror inte att roten till alla hemskheter är girighet. För att få stop på annat dåligt måste vissa saker ske, hur hemska de än är. Genom tidernas gång har exempelvis krig inte alltid handlat om girighet utan krig för mig klassas som en hemskhet.

  3. Jag tror att fattigdom är en del i att hemskheter sker, folk försöker ständigt ”göra sig av med fattigdomen” vilket gör att det händer hemska saker runt om i världen idag. T.ex. som Hans och Gretas pappa. Deras familj var fattig, han gör sig då av med barnen för att han tänker att det kommer bli mer pengar över som de lägger på sina barn. Men det är även som Jesper skriver i sin tidigare kommentar, att folk sällan nöjer sig med att bara klara sig på det man har, man vill alltid ha mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 sagoritiden

Tema av Anders NorenUpp ↑