sagoritiden

~ berättelser i vår tid

Förtjänar alla en andra chans?

En Julsaga av Charles Dickens handlar om en snål, sur och vresig gammal gubbe vid namnet Ebenezer Scrooge. Han blir hemsökt av tre olika andar under natten mellan julafton och juldagen som visar hur hans framtid kommer se ut om han inte visar lite kärlek och omtanke till andra människor. Redan när den första anden besöker honom vid midnatt börjar han inse vad han har missat i sina ungdomliga år. När den näst sista anden besöker honom får han en tankeställare och inser att det finns människor som har det sämre ställt men är lyckligare än vad han är. När den sista anden kommer och visar honom hans framtid så vill han ändra sitt liv och ställa allt till rätta.

Det får mig att tänka på varför han inser att han är elak när andarna kommer och varnar honom och inte innan. Är det alltid så att man inte inser hur man beter sig förrän någon annan säger det till en.

6 kommentarer

  1. Jesper Pettersson

    8 december, 2016 at 10:32

    Det kan vara väldigt svårt att se de fel man gör genom sitt liv. Det är svårt att bara stanna till och faktiskt tänka efter och ställa frågorna: var det där verkligen rätt val ? Är det här verkligen vem jag är ? Är det här vem jag anser mig själv vara? Detta kan kräva mycket eftertanke och man faktiskt ska kunna ändra på en bild man haft av sig själv och världen under en lång tid. Vi fastnar lätt i vårt egna huvud och ser inte riktigt hur vi påverkar varandra. Vi ser oftast bara vår tolkning av världen och vår tolkning stämmer till 99% för oss själva. Detta gör det svårt att kunna uppfatta andras tolkningar av världen eftersom vi aldrig sett världen genom deras ögon. Det Scrooge gjorde fel var att han stängde in sig själv i sin världen han såg bara sin egna tolkning och blev blind för resten av världen.

  2. I de flesta fall inser man felen eller misstagen som görs när man får se hur människor blir påverkade av det. Det är det som händer i den här sagan vad jag förstår. Men det är också så som du skriver, att man i många fall inser det när man blir tillsagd av någon annan. De inser att det är deras andra chans för att ställa allt tillrätta, och för att svara på din fråga i rubriken så skulle jag säga att majoriteten av alla människor som gör något dumt eller elakt förtjänar en andra chans.

  3. Jag tror att det ofta kan vara svårt att se sina egna brister om man inte får någon kommentar eller respons från andra. För om ingen kommer och säger att något man gör eller säger är fel är det svårt att ändra på det och inse att man gjort fel. Det är det hela barnuppfostran handlar om. Att lära barn om vad som är rätt och fel och det gör man genom att säga till barnen, ge respons om att nu gjorde de rätt som tackade för maten eller att det var fel att slå ett annat barn för att den tog det andra barnets leksak. Men som vuxen är det mer sällan att man säger till varandra om man tycker någon gör något fel för man tar redan för givet att alla vet om vad som är rätt och fel och att man då beter sig på ett sätt som andra tycker är okej.

  4. En andra chans betyder inte alltid ett lyckligt slut utan kanske bara en chans att avsluta allting rätt. Men andra chanser är sällsynta så man borde använda sin första klokt, för bränner man en bro kan man inte alltid bygga en ny. Ibland handlar det om att få se, precis som Enbenezer fick göra, att ens handlingar påverkar ens liv. En del väntar på sin första chans medan andra är inne på sin andra eller tredje, men alla borde få en andra chans.

  5. Alla människor gör misstag och ingen är perfekt, därför skulle det bli svårt om det var så att man aldrig skulle få en möjlighet att ställa saker tillrätta. Om det är så att man aldrig får ställa det till rätta, så lär man sig inte heller hur man gör ”rätt”. Man kan inte göra något ogjort men man kan göra det bättre genom en andra chans. Jag tycker dock inte att man förtjänar flera chanser när man gör samma misstag om och om igen, eller om man inte känner någon ångest över det man har gjort.

  6. Det är svårt att själv se vad man gör för fel. Ibland vet man inte hur människor blir påverkade förrän de säger det till en, eller förrän det händer något som bevisar det. Sedan kan samma beteende påverka olika människor på olika sätt. Idag är det vanligt med folk som skämtar på andras bekostnad, men det är ju bara ett skämt, ingenting att bli ledsen för. Men ofta finns det lite sanning i det som sägs och även om det är på skoj finns det många som tar åt sig. I Ebenezer Scrooges fall så behandlar han folk på ett dåligt sätt men för honom är det inget fel med vad han gör. Han gör det han tror är bäst och han kanske själv blev behandlad på det sättet när han var liten och vet inte att det finns andra sätt. När andarna sedan kommer och visar för honom hur han egentligen beter sig och han förstår hur människor runtomkring honom känner inser han att han gjort fel och vill ställa allt till rätta. Jag tycker att nästan alla människor förtjänar en andra chans, men inte ifall de fortsätter göra samma fel om och om igen. Samtidigt kan man inte bara ge en andra chans utan att berätta det. Jag menar inte att du ska säga ”Nu ger jag dig en andra chans” men du har som uppgift att berätta vad personen gjort fel och hur denne kan ändra sig, annars kommer ingen förändring ske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 sagoritiden

Tema av Anders NorenUpp ↑