Myran och Gräshoppan är en fabel från Aisopos fabelsamling som handlar om gräshoppan som spenderar sin sommar med att sjunga sånger och roa sig. Njuter av livet och äter gott av all den mat som finns nu under sommaren. Men så möter han en myra. Myran Jobbar hårt med att samla in mat inför maten och bidrar till stacken. Gräshoppan tycker myran borde slappna av och njut av livet lite men myran säger nej och fortsätter att jobba. När väl vintern kommer står gräshoppan utan mat och får gå hungrig. Lärdomen från denna fabel är just att man måste jobba om man vill ha mat på bordet. Att man inte kan lata sig om man vill ha mat i magen.

En modernare version av denna fabeln skulle vara Disney tecknade version(1934). Disneys tecknade version behåller samma tema och budskap men väljer att inte bara låta myran och gräshoppan ha sin dialog utan spinner vidare på det. Myran blir lockad av gräshoppan och låter sig dras med, han börja dansa till gräshoppans fiol och släpper sitt arbete. Men det roliga tar snabbt slut när myrdrottningen dyker upp. Hon får myran till att börja arbeta igen och det är nu som dialogen från fabeln utspelas. Efter att drottningen varnat gräshoppan att vintern är påväg hoppar gräshoppan vidare spelandes på sin fiol och sjunger. Äter girigt och roar sig samtidigt börjar vi se hur vädret börjar bli mörkare och kallare alla växter börjar att dör.

Till sist så är det vinter och gräshoppan kämpar sig genom snön. Han lyckas tas sig till myrstacken bara för att kunna titta in genom ett fönster och se hur de därinne har det varmt skönt och håller en festmåltid. Gräshoppan tuppar av medan myrorna fortsätter med sin fest. Strax efter att gräshoppan tuppat av hittar myrorna honom och tar in honom. De börjar genast med att värma upp honom med kokande vatten och ger honom varm soppa och han vaknar till. Men så fort han vaknat till kommer drottningen med en sträng minn och säger ‘’för att få äta måste man jobba’’ gräshoppan tar sin hatt och börjar gå då drottningen säger ‘’ta din fiol och spela’’ . Det slutar med att gräshoppan och myrorna fortsätter att festa till musiken ifrån grässhoppans fiol.

Skillnaderna är rätt så stora mellan originalet och Disneys version. Disney tog den korta fablen och drog upp på den med musik samtidigt som de gjorden mer underhållande. Disneys version är inte lika kort och rak som originalet. Utan deras verson ger oss hela berättelsen. Vi får se konsekvenserna av grässhoppans lathet och det hjälper budskapet som  originalet vill framföra. Disneys version är annorlunda men håller sig till grundbuskapet av originalet samt hjälper den att leva vidare.