En Julsaga skriven av Charles Dickens kom ut första gången år 1843 och har filmatiserats ett antal gånger efter det. Den är även känd på svenska som en spökhistoria vid jul. Sagan skrevs för att betala av en skuld och blev en av  Charles Dickens mest populära verk.

Berättelsen handlar om en gammal man vid namnet Ebenezer Scrooge som bor i ett stort hus, som ägdes av hans döda kompanjon Jacob Marley. Scrooge är en sur, snål och vresig man som driver en lånefirma med hjälp av bokhållaren Bob Cratchit. En kväll han besök av Marley vålnad för att varna Scrooge. Om inte han ändrar sitt giriga beteende så kommer han i livet efter att få bära tunga kedjor, precis som sin avlidne vän. Marley varnar även att tre andra våldnare kommer hemsöka honom och leda honom genom natten mellan julafton och juldagen.

Vi midnatt kommer den först anden ”Gångna julars ande” som visar honom de jular han redan har vart med om. Då börjar han minnas att han var ganska ensam och övergiven som barn, utan mamma och nekad av sin pappa. Han mins även sina ungdomsår och kärleken som gick i förlust för profiten.

Mötet med den andra anden ” Nuvarande julens ande” Anden visar honom hur bra han själv har det och leder honom till dem fattigare områdena. Där han får se en av hans egna bokhållare Bob Cratchit. Även om dem är fattiga så har dem frid och fröjd. Alla är glada även Bobs son Tim, som är alvarligt sjuk. Detta gav Scrooge ännu en tankeställare.

Scrooge frågar anden om lille Tim kommer att överleva och anden svarar ”Jag ser en tom plats i det dystra spiselhörnet vid skorstenen och en krycka utan ägare, omsorgsfullt bevarad. Om dessa skuggor förblir oförändrade, kommer barnet att dö” han fortsätter sen med  ” Om han dör så är det lika gott. Därigenom minskar ju överbefolkningen”  Det är nu Scrooge får dåligt samvete då han har gett samma svar till två välgörenhetsarbetare angående fattigdomen i stan.

Den sista anden ”Kommande julars ande” visar Scrooge hans framtid eller hur hans framtid kommer se ut om han inte bättrar sig. Lille Tim dör av sina sjukdomar och efter Scrooges egna död så lämnas hans kropp nonchalant övergivet och ingen sörjer hans bortgång. Detta skrämmer honom och ber om sin räddning. Scrooge vaknar ur som verkade vara en dröm och överlyckliga att fortfarande fått en chans att bättra sig och börjar genast ställa allt i rätta.

Denna berättelse har även filmatiserats ett antal gånger och visas runt jul varje år. Filmerna är sig väldigt lika och har inte ändrats så att det märks. Om man jämför originalfilmen och Walt Disneys version så skiljer de sig från varandra genom att Disney använder sig av sina klassiska figurer.