Den lilla sjöjungfrun är skriven av H.C Andersen, fullständiga namn är Hans Christian Andersen och den kom ut 7 April 1837.Originalet är på Danska då den kommer från Danmark och heter egentligen ”Den lille havfrue”. Sagan handlar om en sjöjungfru som är väldigt intresserad av världen uppe på land. Sjöjungfrun räddade en man som hade ramlat i vattnet då ett skepp hade börjat sjunka och ville inte att han skulle drunkna så hon gjorde allt för att rädda honom upp ur vattnet så han inte drunkna. Eftersom hon inte ville visa sig och simma och gömde sig när en flicka kom så trodde mannen att det var den flickan som hade räddat honom upp på land. Sjöjungfrun blev lite ledsen för hon ville att han skulle veta att det egentligen var hon som räddat honom men hon kunde inte visa sig.

Den lilla sjöjungfrun ville så gärna bli en människa och få vara uppe på land ihop med alla andra, få känna dofter, ha en själ, inte leva i 300 år, komma till himmelriket som alla andra där uppe på land. Hon bestämde sig sedan att simma till en sjöhäxa som då kunde hjälpa henne. När hon kom dit fanns det inga liv i varken växter eller annat, det var ett rev som man skulle simma ner i för att komma dit, allt var kusligt. När hon kom fram såg hon något vidrigt, en padda satt och åt ur sjö häxans mun. Sjöjungfrun behövde inte ens säga vad hon ville ha hjälp med för det visste häxan redan. Häxan gjorde en dryck till sjöjungfrun som skulle få henne att bli en människa, och fick sedan lite information om vad hon skulle göra. Hon skulle få gå igenom tuffa saker, varje steg hon tog skulle kännas som att hon skulle trampa på knivar, hon skulle offra att aldrig se sin familj igen eftersom hon aldrig mer kan bli en sjöjungfru ifall hon blev en människa, och det var hon beredd på att offra för prinsens skull. Men för att betala tillbaka till häxan så var sjöjungfrun tvungen att offra sin röst, då skar häxan ut hennes tunga och behöll den, så nu skulle hon aldrig kunna tala eller sjunga igen.

Hon träffade sedan prinsen efter att drycken hade förvandlat henne och då var hon alltså tvungen att fånga hans hjärta och bli hans hustru för att kunna få en odödlig själ, men prinsen var inte så intresserad, så det var hon tvungen att kämpa för eftersom att hon skulle förvandlas till skum om han gifte sig med någon annan. Hon lyckades inte fånga prinsens hjärta och blev inte hans fru så en dag förvandlades hon till skum och då hade hon offrat allt, hela sitt liv för en kille som inte ens brydde sig om henne eller ens ville ha henne.

En annan version av Den lilla sjöjungfrun är Disneys version från Walt Disney Picture, en film om just denna bok och har ungefär samma handling, men sagan är mycket råare och hemskare än filmen, självklart eftersom det ska vara en barnfilm. I sagan berättades mycket mer hemska saker, man behöver läsa sagan för att få en bättre inlevelse.  De har ändrat sagan mycket till skillnad från den tecknade barnfilmen ”Den lilla sjöjungfrun”.