Charles Perrault var en fransk författare och ämbetsman. Han har gjort sig själv evigt ihågkommen genom sin sagosamling på 8 sagor som gavs ut 1697. Contes de ma mére l´oye: histoires ou contes du temps passé är det franska namnet på Perraults sagosamling som kom att bli känt som Gåsmors sagor på svenska. Sagosamlingen innehåller bl.a. Den lilla rödhättan, Mästerkatten i stövlar, Törnrosa, Tummeliten och Askungen. Charles hade för sina barns skull samlat ihop folksagor som sedan blev nedskrivna till hans sagosamling. Många tror att de var bröderna Grimm som först skrev ner sagorna såsom Askungen och Törnrosa men som vilket inte är fallet. Charles Perrault sagosamling kom till att vara början för den nya genren ”Fairy tales”.

Historia och uppväxt

Perrault föddes den 12 januari 1628 i Paris. Hans familj var förmögen och han gick i en av de bästa skolorna där han studerade juridik. Vid 23 år ålder (1651) blev han advokat och medverkade till stiftandet av vetenskapsakademin och ombildningen av målarakademin i Paris. 1663 valdes han in i Académie des inscriptions och året efter det utsågs han till förste kontrollör över de kungliga byggnaderna, samtidigt som han tjänstgjorde inom främjandet av konst, vetenskap och litteratur.

1671 vid 43 års ålder blev han medlem i den Franska akademin och drev igenom att allmänheten fick vara med vid nya ledamöters inträde och sluten omröstning vid inval. Perrault var en uppfinningsrik man och hade alltid många bollar i luften och 1688-1697 skrev han verket Parallèles des anciens et des modernes, där han jämförde de antika författarna mot de moderna. Gåsmors sagor är dock de han gjort sig mest känd på och de som kännetecknar hans namn. Askungen och Törnrosa är sagor som blivit tecknade filmer av bland annat Disney. Charles Perrault dog, 75 år gammal, den 16 maj 1703 i Paris. Källa

Charles Perrault C Public Domain

Charles Perrault
C Public Domain