För många är Astrid Lindgren en riktig sagoberättare. När Lindgrens dotter fick lunginflammation berättade hon sagor för dottern och det var så Pippi Långstrump kom till. Pippi blev en succé, även om det fanns de som var chockade över boken och trodde att nu skulle alla barn bära sig åt som Pippi.

Lindgren föddes i Vimmerby, Småland år 1907. Hon hade en trygg och kärleksfull uppväxt men sina tre syskon på gården. Barnen levde ett lyckligt Vimmerbyliv på den röda gården, det tog dem inte mer än en kvart att ta sig till skolan. I skolan blev Lindgren alltid kallad ”Vimmerbys Selma Lagerlöf”. Men som alla andra barn växte hon upp och flyttade till Stockholm, gifte sig och fick två barn, Lars och Karin. Källa

Lindgren har fått en stor betydelse för svensk kultur och litteratur. Många av hennes verk går att koppla till ett sagotema eftersom det ofta handlar om fiktivt berättande i kampen mellan de onda och det goda. När vi har diskuterat har vi kommit fram till att ett tydligt exempel som innehåller detta är Bröderna Lejonhjärta som handlar om två bröders kamp mot den onde Tengil.