Filmatiseringarna som båda gjorts av bolaget Disney grundar sig i ursprungssagorna och främst i Perraults version, men även i Bröderna Grimms version. Askungen från 1950 är den först producerade tecknade filmen och kom ut 1950. Protagonisten är Askungen och som i tidigare versioner är hennes mamma avliden. Hennes pappa beskrivs som en snäll karaktär som skulle gör allt för sin älskade dotter, till och med gifta om sig med en ny kvinna för att ge Askungen en kvinnlig roll i hennes uppväxt. Fadern dör sorgligt nog också i början av filmen och det lämnar Askungen kvar med hennes styvmoder och hennes två döttrar, Gabriella och Petronella.

Askungen är en väldigt söt och rar tjej som i det stora slottet bodde uppe på vinden. Hon var mycket älskad, särskild bland djuren. Alla djur tyckte om henne, speciellt två möss vid namn Guss och Jack. När det en dag kom hem ett brev som informerade om en bal på slottet blev Askungen helt till sig och hittade en gammal klänning som var hennes mammas. Den var lite omodern med den skulle hon kunna fixa till med hjälp av nål och tråd. Kvällen kom och styvmodern hade synnerligen mycket i uppgift åt stackars Askungen som inte skulle hinna gå på balen. Vad hon inte visste var att när hon med gråten i halsen kom upp på vinden hade mössen och fåglarna gjort iordning hennes mammas gamla klänning. När Petronella och Gabriella fick syn på klänning som var gjord av deras gamla smycken blev det rasande och började riva sönder klänningen. De åkte sedan till balen utan Askungen. Kvar var Askungen med hennes en gång fina balklänning men som nu var riven i bitar.

Gråtandes springer hon ut i trädgården. Hennes fe till gudmoder förvandlar då en pumpa till en vagn, möss till hästar och en höst till lakej. ”Bibbidi-bobbidi-boo” sa Gudmodern och Askungen fick nu på sig en strålande vacker klänning med glasskor på fötterna. Hon åkte nu iväg till balen för att möta sin prins. Vid tolvslaget skulle magin ta slut och allt bli som vanligt igen. Korrekt, vid tolvslaget försvann magin och hon förblev flickan med traskläderna efter ha fått springa ifrån prinsen. På vägen tappade hon sin glassko. Glasskon användes sedan av prinsen för att hitta bruden den tillhörde som han sedan skulle gifta sig med. Varken Petronella eller Gabriella fick på sig skon utan det förblev bara Askungen kvar som av styvmodern var inlåst på sitt rum. Med hjälp av Guss och Jack lyckas hon låsa upp dörren och prova skon. Hon hade även kvar den andra skon i sin ficka som hon visade för hovet och efter det levde prinsen och Askungen lyckliga i alla sina dagar.

                                             Disneys ”Berättelsen om Askungen”

År 2015 kom ”Berättelsen om Askungen” ut som är producerad av Walt Disney Pictures. Vi får här se en otecknad film som skildras mellan Perraults och Bröderna Grimms version. I filmen får vi följa vackra protagonisten Ella och hennes liv som from och god. I början får vi ta del av Ellas uppväxt och se hur hennes föräldrar formar henne till den goda personen hon senare i filmen lyckas bli. På hennes mammas dödsbädd ber hon sin dotter att förbli snäll och att alltid ha mod. Där det finns vänlighet finns godhet och där det finns godhet finns det också en gnutta magi. En vacker flicka, en charmerande prins, en ond styvmoder, två onda styvsystrar, en halv galen och magisk gudmoder, möss, en enorm pumpa, en bal på slottet och en magisk glassko. Den klassiska askungesagan rakt upp och ner. De har lyckats göra filmen till en charmfull familjefilm som skildrar en ung tjej liv som tjänsteflicka samtidigt som vi också får följa med prinsen ”Mr. Kit” och hans liv i kungariket innan han möter Ella. Filmen är en nyare version av Disneys Askungen från 1950 och baseras på Perraults och Bröderna Grimms versioner.  Filmen hade premiär 13  Mars 2015 och är en charmerande familjefilm.