Dracula är en skräckroman från 1897 Som skrevs av Bram Stoker en irländsk författare. Romanen handlar om hur Jonathan Harker skickas iväg av sin advokatfirma för att hämta en nya klient som önskar att flytta till England. Deras klient visade sig vara Greve Dracula. Greve Dracula var den huvudsakliga antagonisten. Från sagor så är Dracula bara ett namn man gav ’’Vlad the impaler’’, men rent historiskt så var han en rumänsk prins som sågs som en psykopat. Han gjorde galna saker som enligt folket och ottomanerna bara kunde förklaras som demoniskt. Källa

Under Vlad the impalers härskande så fanns det en varelse som fruktades i Balkan, varelsen kallades “Moroi”. Moroi kan ha inspirerat Stoker eftersom att alla i Balkan fruktade den. Källa Det finns en hel del olika sagor om hur Dracula antingen var god eller ond men den mest kända gjordes om till en text som nu berättar om hur Dracula var ett monster som lurade in turister till sitt slott för att mörda dem. Den riktiga sagan bygger på en sann historia om ’’Vlad the Impaler’’ som enligt sagor fick demonkrafter för att försvara sitt kungarike mot ottoman Turkarna. Demonkrafterna han fick förvandlade honom till det vi idag kallar vampyr, ett blodsugande kreatur. Men var Dracula god eller ond, han skyddade sitt hem i utbyte till att förvandlas till ett monster. Källa. Filmen Dracula Untold skriven och producerad av Matt Sazama och Burk Shapless kom ut i oktober 2014.

Beslutet Vlad tog var ett av hans största misstag eftersom att han tog emot krafterna för att rädda sitt rike men var sedan tvungen att aldrig mer vistas framför sitt folk. Resten av Europa såg honom som ett monster.